CAT – 17 paraules en menorquí que no coneixies

Avui en dia esteim plens d’informació: d’una banda i d’una altra. I vulguem o no, tota aquesta informació mus fa canviar un poc sa nostra forma de xerrar – Cada dia tenim més paraules castellanes i angleses, i d’altres llengües.

Si mus posam a xerrar amb es nostros avis, segur que hi ha algunes paraules que no tenim ni punyetera idea de lo que volen dir, però és també perquè es nostros avis no se feien “selfies”, ni posaven likes a ses fotos de perfil de Facebook.

Ells empraven altres paraules que noltros avui no empram, perquè no hem d’anar a pasturar es ramat, ni anar dalt s’era a fer trotar sa “bistia” perquè batés es blat. Com hem canviat, es menorquins… i com estem canviant!

 1. Asuquines – Per dir aquí devora, que alguna cosa és ben aprop d’allà on som. Així podríem dir: On hi ha sa motxilla? Assuquines
 2. Axuxines – Significa “d’aquesta manera”. Si algú no sap com montar un armari, qui ho exliqui dira axuxines ho has de fer, mostrant visualment com s’ha de fer.
 3. Retre – Es podria traduir com “cundir”. Quan alguna cosa et ret, és perquè de tot lo que t’havies plantejat, ho has pogut fer. M’ha retut molt anar a sa biblioteca – açò vol dir que he pogut fer tota sa feina que volia fer a sa biblioteca.
 4. Faldaretpersona sense massa criteri, poc formal. Algú és faldaret, quan, per exemple, si un amic teu te diu que quedareu a les 5 a sa plaça i no es presenta a n’es final, serà un faldaret.
 5. Experiment – El que seria en català central “sostre”. Si algú demana on és es llum? Diríem: allà dalt, a s’experiment
 6. Eixerit – Per dir que algú és agradós, una persona amb sa qui s’hi pot estar bé. En Joan és molt eixerit i simpàtic. 
 7. Tupè –  tenir tupè és dir que un se sent malament. Tenc un tupè ho diràs quan no et sents bé, quan no pots respirar bé, quan estàs mal a ple.
 8. Ben peça – Persona de bona presencia, una persona íntegra, segura d’ella mateixa. En Toni és ben peça, sense ell tot s’equip no seria res. 
 9. Clos – Per aquells que sabem anglès, sera fàcil d’entendre. Aquesta paraula es refereix a aquelles persones que estan tancades en si mateixes i que són difícils de coneixer: En Martí està ben clos, sembla que no el conegués de res. També es diu per coses que estan ben tancadaes, per exemple una fiambrera ben closa.
 10. Fer l’uastre – “Fer el pino”, quan algú sap caminar sobre ses seves mans. Però també pot significar fer un esforç molt gros per conseguir alguna cosa (Ha fet l’uastre per sortir amb na Maria). 
 11. Pandanga – Una paraula que vol dir el mateix que vessut, seria mandrós amb català central. En Rajoy és un pandango, no fa res més que rascar-se sa panxa. 
 12. Vam-ell-ara – És com dir: “Faltaria més”. Per si algú que mus visita a canostra mus demana: “Que puc agafar un parell de galetes”, noltros direm “Vam-ell-ara, agafa sense por”.
 13. Vesó – Aquesta és una paraula per donar més èmfasis a allò que estem dient. Per exemple, quan demana: “Vol dir que penjaràs aquesta foto a Instagram?”, s’hauria de respondre “Vesó, clar que la penjaré”. Un sinònim seria dir “Mai no, clar que la penjaré”.
 14. Banaula – Açò és algú que està un poc empanat, un poc atontat, que sembla que no les té totes. En Toni és un bon banaula, quan li xerr sembla que no m’entén. 
 15. Va rengo –Algú que “va rengo”, és algú que no te molta salut,  que té pocs recursos per viure. Na Maria va un poc renga, que darrerament a sa feina no li van gaire bé ses coses. 
 16. Estarot – En Manel és un estarot, tot ho fa gros. Seria com dir “exagerat”.
 17. A un món – A cap lloc. No he vist ses claus a un món. Que saps on són?

En coneixies cap d’aquestes? Consideres que xerres amb s’accent menorquí i amb paraules menorquines a n’es teu dia a dia (encara que siguis enfora de Menorca)?

Si creus que se n’haurien de citar alguna altra, deixa-la escrita aquí baix!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s